Vectoriële grijppunten creëren

De referentielijn die vanuit een intelligent grijppunt vertrekt, geeft een bepaalde vector oftewel richting aan. Je kan deze vector vastleggen om zo makkelijker objecten te tekenen en te verplaatsen. De intelligente aanwijzer blijft in dat geval op de vector liggen zodat je deze vector kan gebruiken als een begeleider en over de lengte van deze vector kan grijpen.

Om vectoriële grijppunten te creëren:

Selecteer het tekengereedschap, het te verplaatsen object, enz. waarbij je een vectorieel grijppunt nodig heeft.

Het is handig om de optie Toon grijphints in te schakelen: dankzij grijphints zie je wanneer het mogelijk is om een vectorieel grijppunt te plaatsen. Je vindt deze optie bij de Vectorworksvoorkeuren (zie Voorkeuren Vectorworks: Categorie Selectie).

Tijdens het uitvoeren van de handeling zie je enerzijds suggestielijnen, die de richting van de vector aanduiden, en een grijphint, die aangeeft waar je een vectorieel grijppunt kan vastleggen. Merk op: dit kan enkel op de referentielijn van een intelligent grijppunt. Als je met de cursor over de lengte van de referentielijn beweegt, geeft de grijphint aan dat je hier een vectorieel grijppunt kunt plaatsen.

Druk op de T-toets om een vectorieel grijppunt te creëren in de richting van de referentielijn. OF: Druk op de G-toets om de vector ten opzicht van een zwevend nulpunt te plaatsen door middel van de coördinatenbalk.

Het vectorieel grijppunt verschijnt. De weergave van vectoriële grijppunten kan je aanpassen zoals beschreven in Instellingen grafische onderdelen).

Basic200475.png 

De intelligente aanwijzer wordt aan de vector gekoppeld en je kan het object makkelijk in de gewenste richting verplaatsen over de lengte van de vector.

Basic200478.png 

Via de Coördinatenbalk kan je een vectorieel punt in een specifieke richting creëren. Geef hier de waarden op zoals beschreven in De Coördinatenbalk gebruiken. Vervolgens verschijnt een vectorieel grijppunt en grijpt de intelligente aanwijzer enkel naar punten op de vectorlijn.

Basic200481.png 

Grijpfuncties van de Intelligente aanwijzer instellen

Nauwkeurig tekenen

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.